Så utvecklar du ditt självledarskap

En nyckel till personlig och professionell framgång – och organisationens framgång

Självledarskap handlar om att ta ansvar för sitt eget arbete och utveckling, att ha förmågan att styra sig själv för att nå sina mål och vara effektiv i både arbetsliv och privatliv. Genom att sätta tydliga mål, strukturera och prioritera rätt, samt följa upp sitt arbete, kan man skapa en hållbar framgång. Samtidigt är det viktigt att kontinuerligt lära sig nytt, motivera sig själv och fira sina framgångar. Att reflektera över sin resa är ett kraftfullt verktyg för att säkerställa att man är på rätt väg. Här går vi igenom hur dessa aspekter hänger samman och ger praktiska tips på hur man kan utveckla sitt självledarskap

Reflektion och stärkande av självinsikten är en viktig stråle i det som vi kallar Självledarskapsstjärnan

Låt oss titta på vad varje stråle i stjärnan står för.

REFLEKTERA

Det börjar med reflektion – vem är jag, vad kan jag, vad vill jag, vad är viktigt för mig, när är jag mitt bästa jag, vilka är mina styrkor och utvecklingsområden, hur är min balans mellan krav och resurser, vad vill jag åstadkomma i livet? Det är precis det du har reflekterat över när du har jobbat med Balanshjulet och OASen. Självklart finns det många fler verktyg du kan använda. Botanisera vidare. Utforska. Ställ frågor till de du känner tillit och förtroende för.

SÄTTA MÅL

När du vet vad du vill åstadkomma, vart du är på väg är det dags att formulera mål. Det kan vara personliga mål och professionella mål. Se bara till att målen är konkreta, realistiska, tidsbestämda och uppföljningsbara och framförallt engagernade.

Visste du förresten att sannolikheten för att uppnå ett mål är 60% högre om du berättar om ditt mål för någon annan? Att säga det högt innebär ett committment. Så gör det, berätta för någon du känner tillit och förtroende för!

STRUKTURERA

När du har formulerat målet är det viktigt att göra en strukturerad plan för hur det skall genomföras. Gör en handlingsplan, formulera aktiviteter, sätt deadlines, gör anteckningar, dokumentera. Struktur är viktigt för att du i stegen därefter både ska kunna prioritera och följa upp.

PRIORITERA

Att kunna prioritera bland dina arbets- och ansvarsuppgifter är viktigt. Framför allt för att kunna upprätthålla en balans mellan krav och resurser. En obalans skapar stress. Alla uppgifter är inte lika viktiga. Ta reda på vilka uppgifter du skall prioritera. Om du tycker att det är svårt, fråga. Att fråga visar på mod och egenansvar. Och självledarskap.

FÖLJA UPP

Att följa upp sitt arbete, vad man gör och hur man gör det visar på en vilja att utvecklas, att hela tiden göra saker bättre, på ett annat sätt, ett nytt sätt och med högre kvalitet. Att inte följa upp är som att säga att ”det var inte så viktigt”, både till sig själv och till sin omgivning. Så, se till att ständigt följa upp att du gör det som du har sagt att du skall göra. Efterfråga feedback, med ett growth mindset. Se feedback som en gåva som är överlämnad med en god intention.

LÄRA NYTT

Att ständigt se till att hålla sin kompetens up to date vittnar om stort ansvar att kunna bidra till både stort och smått och göra skillnad, både privat och professionellt, för sig själv och för andra. Reskill (lära om) och Upskill (lära nytt) är viktigt för att hålla sig kompetent. Sätt dig i framsätet. Ta ansvar för din kompetensutveckling och din utvecklingsmotivation. Det visar på mod och ett starkt självledarskap. Du vinner på det. Och organisationen vinner på det.

FIRA

Och nu till något som stärker din motivation och ditt engagemang, om något. Fira, fira, fira. Klappa dig själv på axeln, stoppa in på pluskontot när du gör något du är nöjd med och känner stolthet över. Eller när andra ger dig feedback som gör att endorfinerna dansar salsa i dig. Dra i handbromsen, pausa det du håller på med och njut av framgången. Unna dig det. För det kommer att göra att du orkar, att du mår bra – och kanske t o m lägger i en extra växel. Att fira är en fantastisk möjlighet till återhämtning. Och det finns ingen annan än du själv som kan ta ansvar för den.

MOTIVERA DIG SJÄLV

Motivation är motorn som skapar rörelse. Motivation kommer inifrån. Och det är bara du som vet vilket bränsle din motor behöver. Det finns ingen annan som kan motivera dig. De kan bara skapa förutsättningar för att du skall hitta din egen motivation. Därför behöver du berätta vad som är viktigt för dig, vad du behöver för bränsle för att din motor skall spinna som en katt. Och för att veta – ja, då behöver du reflektera. Du behöver öka din självinsikt. Det är grunden till självledarskapet.

Så – djupdyk nu och fyll i strålarna utifrån var du bedömer att du är stark och var du skulle vilja bli starkare, vad du skulle vilja utveckla.

Fråga sedan dig själv

🔹 Vilka strålar i Självledarskapsstjärnan lyser starkast?

🔹 Är det någon som lyser svagare?

🔹 Vad behöver du göra för att kunna höja styrkan?

🔹 Vad vill du börja med?

🔹 Vad är det första myrsteget du vill ta?

🔹 När skall du börja?

Självledarskap handlar i slutändan om att ta kontroll över sin egen utveckling och framgång. Genom att sätta tydliga mål, strukturera sitt arbete, prioritera, följa upp, lära sig nytt, fira sina framgångar, motivera sig själv och reflektera, kan du inte bara öka din produktivitet utan också skapa en mer tillfredsställande och hållbar karriär.

Lycka till!

Från oss på iTURN